Annonse
00:00 - 10. mars 2017

Forskningsmarsj mot Trump

Først marsjerte kvinnene. Nå blir det massemønstring for å forsvare forskningen mot Donald Trump. Ikke alle forskere synes det er en god idé.

Oppvarming: Forskere og forskningsentusiaster demonstrerte mot president Donald Trump på Copley square i Boston 19. februar. 22. april er det duket for stormønstring USA rundt og i over 30 andre land. FOTO: Jessica Rinaldi / The Boston Globe / Getty Images
Annonse

Tre måneder etter at hundretusener demonstrerte for kvinners rettigheter i byer verden rundt under Women‘s March 21. januar, er det duket for massiv mobilisering etter samme mønster, nå under banneret March for Science – forskningsmarsjen. Den er et svar på uttalelser som at «ingen vet om klimaendringer er reelle», noe Donald Trump sa i et tv-intervju i desember. Da han ble tatt i ed som president, begynte noen unge forskere å tvitre om hvordan de kunne markere støtte til forskning og kunnskapsbasert politikk. I løpet av fem timer vokste deres Twitter-tråd fra ti til 30 000 følgere.

– Det var ganske overveldende, sier Caroline Weinberg, skribent og forsker innen offentlig helse, og en av de tre lederne av March for Science. Grasrotinitiativet er nå blitt en registrert organisasjon, og den har fått støtte fra mange av de ledende vitenskapelige organisasjonene i USA. Hittil er det planlagt demonstrasjoner i 360 byer i USA og en rekke andre land, deriblant Norge.

– Marsjen vil forsvare forskningens verdi, vitenskapelig integritet og det at forskere kan dele sine funn uten innblanding fra myndigheter, sier Christine McEntee, leder for American Geophysical Union (AGU), en av støtte-organisasjonene, som har 60 000 medlemmer i 137 land.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse