Annonse
00:00 - 03. mars 2017

Evgeny Morozov: Skinn av frihet

Retten til å være f­rakoblet gir oss falske forhåpninger, skriver Evgeny Morozov.

Annonse

Kampen for å temme den digitale kapitalismen er i gang. I Frankrike trådte den såkalte «retten til å være frakoblet» i kraft 1. januar. Loven pålegger selskaper med mer enn femti ansatte å forhandle frem avtaler om hvordan de ansattes tilgjengelighet og arbeid på fritiden skal håndteres. I 2016 støttet lovgivere i Sør-Korea et lignende forslag. Tidligere denne måneden introduserte en kongressrepresentant på Filippinene enda et slikt tiltak, med støtte fra en innflytelsesrik lokal fagforening. Vi kan vente oss flere slike lover, særlig ettersom mange selskaper – fra Volkswagen til Daimler – allerede har gått med på lignende avtaler uten at det foreligger nasjonale lover om det.

 

Hva skal vi mene om denne nye rettigheten? Vil den havne i selskap med «retten til å bli slettet», som enda et flunkende nytt tiltak som kompensasjon til vanlige brukere for den digitale kapitalismens uheldige utslag? Eller vil den fungere som en sovepute som gir oss falske forhåpninger, uten å gjøre noe med den globale økonomiens grunnleggende dynamikk?

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt