Annonse
00:00 - 03. mars 2017

Evgeny Morozov: Skinn av frihet

Retten til å være f­rakoblet gir oss falske forhåpninger, skriver Evgeny Morozov.

Annonse

Kampen for å temme den digitale kapitalismen er i gang. I Frankrike trådte den såkalte «retten til å være frakoblet» i kraft 1. januar. Loven pålegger selskaper med mer enn femti ansatte å forhandle frem avtaler om hvordan de ansattes tilgjengelighet og arbeid på fritiden skal håndteres. I 2016 støttet lovgivere i Sør-Korea et lignende forslag. Tidligere denne måneden introduserte en kongressrepresentant på Filippinene enda et slikt tiltak, med støtte fra en innflytelsesrik lokal fagforening. Vi kan vente oss flere slike lover, særlig ettersom mange selskaper – fra Volkswagen til Daimler – allerede har gått med på lignende avtaler uten at det foreligger nasjonale lover om det.

Hva skal vi mene om denne nye rettigheten? Vil den havne i selskap med «retten til å bli slettet», som enda et flunkende nytt tiltak som kompensasjon til vanlige brukere for den digitale kapitalismens uheldige utslag? Eller vil den fungere som en sovepute som gir oss falske forhåpninger, uten å gjøre noe med den globale økonomiens grunnleggende dynamikk?

Annonse