00:00 - 31. mars 2017

Datavirus i demokratiet

En mystisk milliardær med tankelesnings­teknologi kan ha avgjort det amerikanske president­valget. Men kan de uhyggelige algoritmene også bli redningen vår?

Først var det artikkelen fra det sveitsiske tidsskriftet Das Magazin, hastig oversatt til engelsk av Vice og norsk av NRK, der to journalister tilsynelatende avslørte at konsulentfirmaet Cambridge Analytica hadde dataprogrammer som kunne forutsi velgernes preferanser, forandre dem, og avgjøre det amerikanske presidentvalget i Donald Trumps favør. Så kom flere artikler, der hele nettverket ble rullet opp: Den amerikanske, mediesky multimilliardæren Robert Mercer styrer ikke bare CA, men et imperium av organisasjoner som manipulerer nyhetsbildet på nett, avgjorde presidentvalget og fikk England ut av EU, takket være sine råd til brexit-valgkampen.

Så fulgte en rekke artikler som prøvde å sortere hype fra virkelighet, i alt fra Buzzfeed til Dagens Næringsliv. Et alternativt bilde av Cambridge Analytica ble tegnet: At de spiller opp sin bruk av persondata og micro targeting overfor velgere – altså mikromålretting, der reklame med stor presisjon er rettet mot enkeltpersoner – som en pseudovitenskapelig gimmick, og i realiteten bedriver gammeldags markedsføring og nettverksbygging.

Fortellingen om politisk manipulasjon styrt av stordata og kunstig intelligens har uansett skapt mye uro de siste ukene, langt utenfor de kretsene som er tilbøyelige til å lytte til konspirasjonsteorier: Er demokratiet endelig beseiret nå? Og hva skal vi gjøre med det?

Annonse