00:00 - 31. mars 2017

Aslak Bonde om Venstre

Venstre skal være et borgerlig parti, men samtidig si nei til Frp. Det ser ut som en umulig balansegang, skriver Aslak Bonde.

Venstres landsstyre la for en snau måned siden opp en strategi som skulle føre til at det ikke blir mye diskusjon om regjeringssamarbeid på helgens landsmøte i Ålesund. Planen var at partiet skulle gå inn for en blå-grønn regjering uten at man eksplisitt satte ned foten for et fortsatt samarbeid med Høyre og Frp. Fremskrittspartiet skulle samtidig avvises ved at man stilte politiske krav som i praksis vil gjøre det umulig å støtte, eller å gå inn i, en blå-blå regjering.

Landsstyrets råd til helgens landsmøte var enstemmig. I debatten var det imidlertid sentrale folk som tok til orde for at man burde gjøre som KrF og tydelig varsle et endelig brudd med Frp. I en avstemning var det i følge Dagens Næringsliv omtrent en tredjedel av landsstyremedlemmene som ville si absolutt nei til Siv Jensens parti. Uenigheten ble imidlertid holdt hemmelig fordi et samlet landsstyre ønsket seg et landsmøte der samarbeidsspørsmålet ble nedtonet. Det er uheldig om det fester seg et inntrykk av at partiet denne helgen ikke gjør noe annet enn å diskutere sitt forhold til andre partier.

Annonse