Annonse
00:00 - 24. mars 2017

Aslak Bonde om politikk og ustyrlighet

Regjeringen bryter løftet om handle­kraft og bekrefter at systemet er ­viktigere enn politikerne, skriver Aslak Bonde.

Annonse

Erna Solbergs regjering klarer ikke å velge én eller to hovedveiforbindelser over fjellet i Sør-Norge, og den har ikke skaffet seg full oversikt og kontroll over beredskapsarbeidet. Det må svi for en statsminister som gikk til valg på gjennomføringskraft. Før valget i 2013 var hun krass i kritikken av de rødgrønne for at de ikke klarte å bestemme seg i store samferdselssaker, og hun kritiserte Jens Stoltenberg for at han ikke evnet å få departementer og direktorater til å samarbeide om beredskap mot krig og kriser.

På bakgrunn av Erna Solbergs oppførsel som opposisjonsleder er det lett å forstå at Arbeiderpartiet har kjørt beinhardt mot henne denne uken. Det er en takk for sist, og de har en god sak. Dagens regjering kan nemlig ikke bortforklare Riksrevisjonens rapport som viser at det i 2015 var alvorlige mangler ved en del av arbeidet for å sikre viktige installasjoner og bygninger mot trusler og angrep. Statsministeren har også innrømmet at hun på ett punkt ikke visst at situasjonen var så dårlig som den var.

Men det ville heller ikke en Ap-statsminister ha visst. Hvordan skal statsministere og statsråder kunne vite, når byråkratiet rapporterer direkte feil? Og det var det Politidirektoratet (POD) gjorde i denne saken. Dagens opposisjonspolitikere kan selvfølgelig si at de ville ha hatt en så tett og god styring med POD at det ikke ville ha skjedd en feilrapportering, men det er lite sannsynlig. Etter 22. juli-terroren har to ulike regjeringer jobbet intenst og på akkurat samme måte for å få en god styring av politiet. De har bare ikke lyktes.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse