Annonse
00:00 - 17. mars 2017

Aslak Bonde om biodrivstoff

Biodrivstoff kan være både bra og dårlig for klima. Det politiske spillet om biodrivstoff er bare klimaskadelig, skriver Aslak Bonde.

Annonse

NRK og de største regionavisene har de to siste ukene presentert ulike nyhetsoppslag som tyder på at satsningen på biodiesel ikke er klimavennlig – motsatt av det regjeringen og samarbeidspartiene hevdet da de inngikk en avtale om statsbudsjettet for i år. Vedtaket om å kreve at 20 prosent av alt drivstoff i 2020 skal være produsert av biologisk materiale ble selve budsjettnøkkelen. Det var dette vedtaket som gjorde det mulig å forene Venstres absolutte krav om et grønt skifte og lavere klimautslipp med Frps like uforsonlige nei til kostnadsøkning for bilister og lastebileiere.

 

Som vanlig når Frp og Venstre blir enige i klimapolitikken oppsto det umiddelbart diskusjon om virkningene. Var det Venstre som lurte Frp? Avansert biodiesel er dyrere enn fossilt drivstoff – noe som gjør at prisen ved pumpene etter hvert vil bli mye høyere enn Frp gir inntrykk av. Eller var det Venstre som ble lurt? Den meste av den biodieselen som er tilgjengelig nå lages av matplanter og kan føre til klimaødeleggende avskoging og nydyrking.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse