Annonse
00:00 - 10. februar 2017

Vinterparadis på sykkel

Oulu i Finland er verdens vintersykkelhovedstad, til tross for massevis av snø og minusgrader.

Nordlig sykkelby: Finske Oulu, innerst i Bottenviken, har rundt 200 000 innbyggere og regnes som viktigste by i Nord-Finland. Siden 1960-tallet har man satset aktivt på sykkel som transportmiddel. Foto: Eltis.org
Annonse

Det er for kaldt. For mye snø. For glatt. For kald vind. For slapsete. I Norge sitter unnskyldningene for å ikke sykle om vinteren ofte løst. I Oulu i Finland trenger man ikke unnskyldninger, for der sykler man hele året.

Byen ligger innerst i Bottenviken, og i januar er snittemperaturen på minus 9,6 grader. Kulderekorden er på minus 41, det er minusgrader fra november til april, og masse snø. Men der norske veier tømmes for sykler i vintersesongen, fortsetter 33 prosent av Oulus syklister å tråkke, hele året igjennom.

– Og disse er tøffe. Først når det blir minus 20 begynner sykkelandelen å gå videre ned, sier Timo Perälä, sykkelkoordinator i Oulu kommune.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse