Annonse
09:11 - 22. februar 2017

Sverige i Trumps bilde

Stakkars Sverige. I Donald Trumps verden er det svenske samfunnet fortapt.

Bilder fra opptøyene i den innvandrerdominerte Stockholms-forstaden Rinkeby natt til tirsdag har blitt brukt for å underbygge Donald Trumps påstander om hvor ille det står til i Sverige på grunn av innvandring. Foto: Per Olof Sännås / Aftonbladet / NTB Scanpix
Annonse

Hun gjorde et tappert forsøk, Expressens korrespondent Anne-Sofie Näslund, da hun mandag kveld skulle forsvare Sveriges ære i en sending på tv-kanalen Fox News i USA. President Donald Trump hadde to dager før spyttet ut ordet «Sweden» i en tale på et folkemøte i Florida, for å illustrere hvor galt det kan gå når man slipper inn mange innvandrere. Han viste til noe som hadde skjedd kvelden før, til tross for at det ikke hadde skjedd noe spesielt i Sverige fredag kveld, i hvert fall ikke et terrorangrep. Det som skal ha skjedd, ifølge Trump selv senere, var at han fredag kveld hørte om tilstanden i Sverige på tv, og det han hørte, var så illevarslende at han like godt viste til skrekkhistorien i talen sin.

Historien han hadde hørt, ble presentert i programmet «Tucker Carlson Tonight» på kanalen Fox News, hvor programleder Tucker Carlson intervjuet filmskaperen Ami Horowitz om hans angivelige bevis for at høy innvandring har gitt mer kriminalitet i Sverige. Mandag kveld ble Horowitz på nytt intervjuet om sin kontroversielle Sverige-dokumentar, og så var det Näslunds tur til å forsvare Sveriges ære.

Tucker Carlsons første spørsmål var: «Jeg vet ikke hvordan vi skal komme frem til sannheten her, for i Sverige kan du jo bli straffet eller fengslet for å komme med en upopulær oppfatning. I et samfunn som praktiserer slik sensur, er folk fri til å tenke hva de vil?»

Carlson hadde fått med seg at en politimann i Örebro var blitt anmeldt av sin egen ledelse, anklaget for hets mot en folkegruppe etter å ha skrevet om kriminelle innvandrere på sin Facebook-side. Anmeldelsen ble henlagt, men i Carlsons versjon hørtes det ut som om politimannen hadde vansmektet lenge i fengsel.

Näslunds Sverige-forsvar gjorde lite for å rette opp inntrykket av et land ødelagt av innvandrere. Ved hjelp av statistikk fra det Tucker kalte «Sweden’s National Council», egentlig Sweden’s National Council for Crime Prevention - Brottsförebyggande rådet på svensk, ble hun kjørt hardt.

Konklusjonen var gitt: Det er mer vold og drap i Sverige nå enn før, og det skyldes muslimske innvandrere.

           

Brottsförebyggande rådet har gått ut og sagt at Horowitz og Carlson misbruker og feiltolker deres statistikk. Mange amerikanske medier har gått gjennom fakta og vist at den svenske tilstanden ikke er så ille som de to vil ha den til. Og den svenske regjeringen gjør sitt for å demme opp for den åpenbare omdømmeskaden med uttalelser i alle kanaler.

Alt dette er likevel nytteløst overfor det publikumet Trump snakker til. En stor andel av hans velgere er nå overbevist om at Sverige ris av en kriminalitetsbølge, takket være høy innvandring. En liten kime av sannhet - at innvandrere er høyt representert på kriminalitetsstatistikken, men at dette til en viss grad feies under teppet i svensk offentlighet - er nå blåst opp til en endimensjonal og uskjønn sannhet om det svenske samfunn.

Denne sannheten ble så underbygget av bilder fra opptøyene i den innvandrerdominerte Stockholms-forstaden Rinkeby natt til tirsdag.

Etablerte, amerikanske medier reagerer på Trumps lemfeldige omgang med sannheten ved å bli enda mer faktaorienterte og troverdige enn før. Det er bra. Men problemet er at Trumps publikum, de som tror på ham når han prater tull, aldri bruker disse mediene. De har til og med fått beskjed fra selveste presidenten om at disse mediene er folkets fiender og derfor ikke til å stole på.

Dermed har svenske diplomater en lang oppoverbakke foran seg: Å snu et negativt omdømme som har slått rot i USA.

Amerikanske medier og meningsbærere har en annen utfordring: De har ingen god strategi for å nå ut til dem som tror at løgn er sant. Alle land har til alle tider hatt slike borgere, men i internettets tid er de blitt slagkraftige, forent i et virtuelt fellesskap av meningsbærere. I USA er de nå anført og henført av landets øverste leder.

Det vil komme nye historier som den om Sverige skapt i Trumps bilde. Svenske diplomater kan først som sist lage en manual: Hvordan ivareta omdømmet i løgnens tid? Den kan komme til nytte for flere.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 10 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse