00:00 - 17. februar 2017

Svaret vi ikke ba om

En skilsmisse i Sverige, en enslig ingeniør, drømmen om å vinne den kalde krigen ved å manipulere været og en vrang einer i Tibet. Dette er noen av ingrediensene i beviskjeden som overbeviste forskerne om at mennesket koker kloden.

Grønland 1932: Den danske polarforskeren Lauge Koch (midten) sammen med to av ekspedisjonens flyvere, alle godt kledt i isbjørnskinn. Foto: The Greenland Ice Sheet, Naturhistorisk Museum København

Det finnes fortsatt klimaforskere som husker hvordan det var da studieobjektet bare var en sær liten sidegren: I 1982 holdt Øystein Hov en forelesning om hvordan klimaendringene kunne komme til å slå ut for Norge.

– Det ble ansett som et ganske eksotisk tema, sier han.

Da andre norske eksperter året etter utredet det samme spørsmålet, konkluderte de med at den globale oppvarmingen var et gode for Norge, hvis den i det hele tatt forekom. Menneskeskapt temperaturstigning var ennå et stykke unna å bli «vår tids største utfordring».

Annonse