Annonse

Annonse

00:00 - 17. februar 2017

Å stoppe hackingen ved hekken

Justispolitiker Hårek Elvenes (H) vil gi etterretningen nye verktøy. Han mener vi må stole på spionene våre.

Stol på fotografen: I metadataene til dette bildet av Hårek Elvenes kan man lese av tidspunktet han befant seg i Stortingets vandrehall, sammen med linsestørrelse, lukkertid, blenderåpning, fotograf og mer.

– Hva er et digitalt grenseforsvar (DGF)?

– Det er et målrettet søk i visse datastrømmer på tvers av landegrensene, der det på forhånd er gitt tillatelse fra domstolene.

– Men det må vel også lagres?

– Man skiller mellom to typer data, metadata og innholdsdata. Metadataene er for eksempel hvilke e-postadresser eller telefoner som har vært i kontakt med hverandre. Hvis du overfører det til den fysiske verden, så vil metadata være konvolutten, der du kan se hvem som er mottaker og avsender. Men innholdet vet du ikke. Så svaret er ja, det er en innsamling av data, men bare mot et målrettet formål, og dataene skal slettes etter en viss tid. Politiet skal ikke ha tilgang til disse dataene.

Lese mer?

UKE
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse