Annonse
00:00 - 17. februar 2017

Slotnæs: Hverdagsdiskriminering

Spørsmål om bakgrunn og identitet er følsomme, skriver Marit K. Slotnæs.

Annonse

«Hvor kommer du fra?» Det skal ikke mye innlevelse til for å skjønne at man kan bli lei av å svare på spørsmålet, hvis det er det første man møter i alle sammenhenger. Men er det et uttrykk for rasisme? Ja, mener en rekke unge kvinner med minoritetsbakgrunn. Nei, sier Kjetil Rolness.

 

Det vil si, «vrangtolkning, overfølsomhet, og paranoia», var ordene Rolness brukte for å avfeie assisterende generalsekretær i Skeiv Verden, Nina Bahar. I en kronikk i VGs serie om hverdagsrasisme skrev hun at spørsmålet alltid har et tilleggsbudskap om at «du er annerledes». Det er snakk om en «subtil form for rasisme», eller «mikroaggresjoner», skrev hun. Rolness har gjort det til sitt spesiale å trekke ut og forstørre svakhetene i meningsmotstanderes ytringer, og får mye applaus for det.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Fra Norges hovedstad er det ikke mulig å komme seg ut i Europa med tog om sommeren. Det har vi nå nesten vent oss til. Men fra Trondheim går det an. Man kan for eksempel kjøre Vy-tog…»