Annonse

Annonse

00:00 - 17. februar 2017

Slotnæs: Hverdagsdiskriminering

Spørsmål om bakgrunn og identitet er følsomme, skriver Marit K. Slotnæs.

«Hvor kommer du fra?» Det skal ikke mye innlevelse til for å skjønne at man kan bli lei av å svare på spørsmålet, hvis det er det første man møter i alle sammenhenger. Men er det et uttrykk for rasisme? Ja, mener en rekke unge kvinner med minoritetsbakgrunn. Nei, sier Kjetil Rolness.

 

Det vil si, «vrangtolkning, overfølsomhet, og paranoia», var ordene Rolness brukte for å avfeie assisterende generalsekretær i Skeiv Verden, Nina Bahar. I en kronikk i VGs serie om hverdagsrasisme skrev hun at spørsmålet alltid har et tilleggsbudskap om at «du er annerledes». Det er snakk om en «subtil form for rasisme», eller «mikroaggresjoner», skrev hun. Rolness har gjort det til sitt spesiale å trekke ut og forstørre svakhetene i meningsmotstanderes ytringer, og får mye applaus for det.

Rolness er en mester i å latterliggjøre motpartens posisjon, særlig feminister og anti-rasister. Forklarer de seg, er de patetiske, forklarer de seg ikke, er de også patetiske. Men Nina Bahar og meningsfeller som har rykket ut for å støtte henne, Nora Mehsen og Nesteren Hasani, lar seg ikke avfeie uten videre. Rasismen lever i beste velgående, hevder de, og utfordrer definisjonsmakten. De krenkede har ikke alltid rett, men de bør lyttes til, skrev Mehsen i en kommentar til Rolness her i avisen.

Lese mer?

UKEPASS
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse