Aktuelt

Problemet med døden

Murray Ballard dokumenterer menneskene som vil legge døden på is.

«Fryseren er åpenbart mer attraktiv enn ­graven», skrev Robert C. W. Ettinger i The Prospect of Immortailty, som utkom i 1962. Boken la grunnlaget for ideen om kryonikk – å la seg fryse ned ved endt liv, og gjenoppstå når det ble gjort medisinske fremskritt som «løste problemet med døden». Femti år etter Ettingers bok har den britiske fotografen Murray Ballard reist jorden rundt for å besøke det lille, men ivrige kryonikk-miljøet.

Ballard har fått god tilgang til donasjons-­finansierte institusjoner som forsker på dette i Storbritannia, USA og Russland. I tillegg ­besøker Ballard et slott i Loire-dalen i Frankrike, hvor sønnen til en kryonikk-entusiast bor. I kjelleren ligger fortsatt fryseren hvor hans foreldre skulle vente på de medisinske fremskritt. Men da fryseren på et tidspunkt sluttet å fungere, var han nødt til å gi opp ­eksperimentet. I disse dager har teknologien gjort noen fremskritt, og rundt 250 mennesker – og 100 kjæledyr – ligger i flytende nitrogen rundt om i verden. Alle menneskene som dukker opp i Ballards bilder, skal ha sikret seg en plass i fryselagrene.

Portrettene er satt sammen med abstraherte fotografier av teknologiens påfallende DIY-estetikk, og danner et fascinerende bilde av mennesket og døden.

Mer fra Aktuelt