00:00 - 03. februar 2017

Ny bestevenn i Berlin

Norges to viktigste allierte i etterkrigstiden er nå på kollisjonskurs med norske interesser. Men vi kan støtte oss på Tyskland, sier tidligere utenrikstopper.

Angela Merkel omgitt av Thorvald Stoltenberg, utenriksminister 1990–1993, Bjørn Tore Godal, Utenriksminister 1994–1997, Knut Vollebæk, Utenriksminister 1997–2000, Espen Barth Eide, Utenriksminister 2012–2013. Foto: Merkel: Sean Gallup/Getty Images, Godal: Håvard Madsbakken, Stoltenberg: Christian Belgaux, Barth Eide: Albin Lohr-Jones / Pacific Press / LightRocket via Getty Images, Vollebæk: Helene Wiesenhaan/Getty Images for IMCP

Da britene stemte for å melde seg ut av EU, og kategorisk avslo en tilknytningsform som den norske, ble landet en del av de kreftene som nå underminerer Europas etterkrigsorden. Toryregjeringen vil også trekke Storbritannia fra den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, og truer med å etablere seg som Europas svar på Singapore dersom de ikke får det som de vil i brexit-forhandlingene, altså et skatteparadis som presser andre land til å senke sin bedriftsbeskatning ytterligere.

Fra Washington kommer det daglig nye utspill fra den nyinnsatte presidenten og hans administrasjon, som får landet til å fremstå mer som en motstander enn en samarbeidspartner. Tidligere etterretningssjef Kjell Grandhagen sa til Dagbladet denne uken at han nå er mer bekymret for USA enn han noen gang har vært for Russland eller Midtøsten.

Annonse