Annonse
00:00 - 10. februar 2017

Lek ikke med kinesisk krutt

Forholdet mellom de to gigantene USA og Kina er mer spent enn på mange år. Trump-administrasjonen kan lett snuble ut i en krise.

Annonse

En turkis, triangelformet klatt av lavastein, korallrev og sandbanker mellom Vietnam, Filippinene og Kina. Dette er det storpolitiske brennpunktet vi må følge nøye med på i årene fremover. Den lille utposten er ubeboelig, men full av fisk og strategisk betydning. Øyområdet kalles både Panatag, Huangyan og Scarborough og sies å ha potensiale til å endre maktbalansen ikke bare i Sør-Kina-havet, men i hele Asia – og dermed i hele verden.

Hvis Kina setter sin spade ned også her, slik de har gjort på flere andre øyer i området, kan en smertegrense være nådd for USA. Den vesle øya er en svært viktig brikke i kampen om innflytelse mellom de to kjempene. Spenningen er nå høyere enn på mange, mange år.

Og med sin makeløst impulsive og hissige måte å kommunisere og utforme politikk på, betyr administrasjonen til Donald Trump i USA økt usikkerhet og uforutsigbarhet på toppen av det hele.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse