Annonse
00:00 - 10. februar 2017

Lek ikke med kinesisk krutt

Forholdet mellom de to gigantene USA og Kina er mer spent enn på mange år. Trump-administrasjonen kan lett snuble ut i en krise.

Annonse

En turkis, triangelformet klatt av lavastein, korallrev og sandbanker mellom Vietnam, Filippinene og Kina. Dette er det storpolitiske brennpunktet vi må følge nøye med på i årene fremover. Den lille utposten er ubeboelig, men full av fisk og strategisk betydning. Øyområdet kalles både Panatag, Huangyan og Scarborough og sies å ha potensiale til å endre maktbalansen ikke bare i Sør-Kina-havet, men i hele Asia – og dermed i hele verden.

Hvis Kina setter sin spade ned også her, slik de har gjort på flere andre øyer i området, kan en smertegrense være nådd for USA. Den vesle øya er en svært viktig brikke i kampen om innflytelse mellom de to kjempene. Spenningen er nå høyere enn på mange, mange år.

Og med sin makeløst impulsive og hissige måte å kommunisere og utforme politikk på, betyr administrasjonen til Donald Trump i USA økt usikkerhet og uforutsigbarhet på toppen av det hele.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse