Annonse

Annonse

00:00 - 10. februar 2017

Lek ikke med kinesisk krutt

Forholdet mellom de to gigantene USA og Kina er mer spent enn på mange år. Trump-administrasjonen kan lett snuble ut i en krise.

En turkis, triangelformet klatt av lavastein, korallrev og sandbanker mellom Vietnam, Filippinene og Kina. Dette er det storpolitiske brennpunktet vi må følge nøye med på i årene fremover. Den lille utposten er ubeboelig, men full av fisk og strategisk betydning. Øyområdet kalles både Panatag, Huangyan og Scarborough og sies å ha potensiale til å endre maktbalansen ikke bare i Sør-Kina-havet, men i hele Asia – og dermed i hele verden.

Hvis Kina setter sin spade ned også her, slik de har gjort på flere andre øyer i området, kan en smertegrense være nådd for USA. Den vesle øya er en svært viktig brikke i kampen om innflytelse mellom de to kjempene. Spenningen er nå høyere enn på mange, mange år.

Og med sin makeløst impulsive og hissige måte å kommunisere og utforme politikk på, betyr administrasjonen til Donald Trump i USA økt usikkerhet og uforutsigbarhet på toppen av det hele.

«Vi vil gå til krig i Sør-Kina-havet om fem eller ti år. Det er det ingen tvil om», sa Steve Bannon i et radiointervju for et år siden. Da var han redaktør for det høyrepopulistiske nettstedet Breitbart. Nå er han president Trumps viktigste rådgiver. Ved siden av islam anser han Kina som den største trusselen USA står overfor.

Lese mer?

UKE
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse