00:00 - 24. februar 2017

La voĉo de la espero*

En motgift mot fremmedfrykt og språklig splid: Det 2017 trenger, er en dose esperanto. En ny bok avdekker de jødiske røttene til språkhistoriens mest suksessrike fiasko. (*Tittelen er på esperanto og betyr «Håpets røst»)

«Dr. Håpefull»: Ludwik Zamenhof lanserte et egetutviklet språk i 1887. Foto: Getty Images

For Jardar Eggesbø Abrahamsen kom lydene gjennom eteren. Som tenåring satt han på kjøkkenet i Herøy på Sunnmøre og skrudde på kortbølgeradioen, da han hørte en sending på et språk han ikke gjenkjente. Italiensk? Spansk med en twist? Noen år senere ble nysgjerrigheten gjenopplivet da han kom over en magasinartikkel trykket i to identiske versjoner: En engelsk tekst i den venstre spalten, esperanto i den høyre. Sammenlikningen av språklige strukturer (kunne «-n» være akkusativ-endelse?) ble et av startpunktene for et liv fylt av bøyningsmønstre og fonologiske undersøkelser.

I dag er han førstemanuensis i språkvitenskap ved NTNU, nestleder i Norsk esperanto-forbund og gift med en kvinne som har oversatt tegneserien Pondus til verdens mest utbredte menneskeskapte språk.

For Mario Machlik ble interessen vekket på skoleveien, som gymnasiast i byen Pécs i Ungarn. Hver dag passerte han et kontorlokale hvor et «lær-esperanto-på-30 dager»-kurs sto utstilt i vinduet. Han kjøpe boken, og noen år senere ble han via omveier flettet inn i det internasjonale nettverket av esperanto-brukere (det er tradisjon for at de kan overnatte gratis hos hverandre). En dag passerte en ung norsk kvinne på sykkelferie med noen venner, gjennom byen der han bodde.

Annonse