00:00 - 24. februar 2017

I samme spor

 President Donald Trump ser ut til å la seg lede i utenriks- og sikkerhetspolitikken.

Tungvekter: Så langt har utenriksminister Rex Tillerson (til venstre) sittet ganske stille i båten, men han er ikke typen til å la seg pille på nesen av utenrikspolitiske noviser som Bannon og Trumps svigersønn Jared Kushner. Foto: Jabin Botsford / The Washington Post / Getty Images

Fem uker inn i tidenes underligste presidentperiode i USA, er det mulig å ane et mønster i Donald Trumps sikkerhets- og utenrikspolitikk: Den er fortsatt under utarbeidelse, og de som spiller sine kort godt, kan påvirke den.

Det greide Tom Cotton, republikansk senator fra Arkansas. Da Michael Flynn var havnet i unåde og måtte gå av etter en rekordkort karriere som nasjonal sikkerhetsrådgiver, kontaktet Cotton president Trumps nærmeste rådgivere og anbefalte generalløytnant H.R. McMaster til den ledige jobben. Trump ante ikke hvem han var, men en uke senere fikk McMaster en av de viktigste posisjonene i Det hvite hus.

Utnevnelsen blir rost i brede sikkerhetspolitiske kretser i USA. 54 år gamle McMaster har en doktorgrad i historie og regnes som en av de fremste strategene i det amerikanske forsvaret. Som kommandant i Irak tok han tidlig i bruk en vellykket taktikk for å bekjempe opprør, taktikken ble senere kjent som Coin – counterinsurgency. Han har alltid vært en frittalende offiser, og ble derfor to ganger forbigått ved forfremmelser.

Annonse