00:00 - 17. februar 2017

Hjertelig velkommen til Ungarn

Den nasjonalistiske høyrepopulismen kan komme til å tape alle valg i Europa i år, til tross for mange spådommer om det motsatte. Synes du det ville være synd, har Viktor Orban løsningen: Du får asyl hos ham.

Grensekontroll: Ungarns statminister Viktor Orban (midten) deltok på en innsettelsesseremoni for grensepoliti i Budapest 12. januar. Orban vil holde de aller fleste migranter ute, men tilbyr gjerne opphold til likesinnede europeere. Foto: Anadolu Agency / NTB Scanpix

Viktor Orbans Ungarn har vært en kilde til bekymring og irritasjon for europeiske statsledere generelt og for hele EU-systemet spesielt helt siden han kom til makten. Statsministeren har strammet grepet om mediene, gjort det vanskelig for opposisjonen å drive valgkamp og økt kontrollen over rettsvesenet i sin berømte og beryktede innsats for å sette opp en piggtrådpyntet betongvegg mellom begrepene «liberal» og «demokratisk», alt mens Ungarn har fortsatt å være et fullverdig medlem av unionen.

Orbans visjon om det illiberale demokratiet, der Russland og Kina er like viktige rollemodeller som Frankrike eller Tyskland, virket litt skrudd da han lanserte den. Men den europeiske høyrepopulismen som feirer medgang og varsler revolusjon både i Frankrike, Nederland og Tyskland i år, deler i stor grad ideen om at sterke menn som Orban og Vladimir Putin er viktige allierte i en pågående sivilisasjonskamp, der islam og EU er hovedfiendene.

Mens valgkampene pågår, har liberale demokraters bekymringer vært mer rettet mot sine egne lands illiberale krefter, og Orban har fått være litt i fred for utenlandsk kritikk. Det tar den ungarske statsministeren tilsynelatende ikke så tungt, selv om han er glad i kjeft fra andre land, fordi det virker samlende og motiverende for nasjonalismen han fremmer. I mellomtiden har han meislet ut en rolle som en slags politisk guru som er villig til å gå langt for å forsvare hele vesten fra etnisk og kulturell utvanning. I sin årlige tale om rikets tilstand sist fredag, holdt på årsdagen for det ungarske opprøret mot Sovjetunionen i 1956, gjorde han det klart at han er originalen, etter å ha snakket om det «folkelige opprøret» som nå rammer Europas «globalister og liberalere».

Annonse