Annonse
00:00 - 03. februar 2017

Glitter i møkka

Alt kommer til å gå så bra, skal du se. Bare hør på den vakre musikken, er det ikke den fra Haisommer?

Annonse

Nyhetsbyrået Reuters publiserte denne uken en huskeliste for journalistikken i 2017. Etter mange gode råd, for eksempel om å ikke snakke offentlig om all frustrasjonen man føler, kommer det et oppmuntrende avsnitt til slutt: Ikke se så mørkt på det – nå får dere bruk for alle triksene dere har lært for å tyne informasjon ut fra regimer i den tredje verden, også her hjemme!

Dette er et eksempel på en ferdighet som det øves mye på for tiden: Å se gull i gråstein, rosinen i blodpølsa, svanen i andungen, grøden i døden. Klassekampens redaktør Bjørgulv Braanen har tatt det på alvor, og skrev at utviklingen hos vår allierte i vest gir håp, fordi den viser at «vilkårene for globaliseringen kan endres hvis det finnes tilstrekkelig vilje».

En scene flimrer for netthinnen: En familie står på gaten, to voksne og to små barn, ved en ambulanse, innpakket i pledd. I bakgrunnen brenner det overtente huset deres. En avisredaktør kommer bort til dem, smiler, lener seg mot dem og sier, medfølende: «Fatt håp! Dette beviser at ingenting varer evig.»

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«En halv liter melk, to små kavringer eller to knekkebrød med margarin og mysost, kneippbrød med margarin og mysost, et halvt eple eller en halv appelsin – eller hundre gram gulrot…»