Annonse
00:00 - 10. februar 2017

Den franske Trump-effekten

Emmanuel Macron kan bli president. Men han risikerer å bli ganske handlingslammet i Élysée-palasset.

Suser frem: Emmanuel Macrons valgkamp er dominert av unge medarbeidere, effektiv bruk av sosiale medier og stort oppmøte på arrangementene hans, som her i Lyon lørdag 4. februar. Foto: Chesnot / Getty Images
Annonse

Når franske velgere 7. mai velger sin neste president, kan de komme til å gjøre som amerikanerne: Å velge en som aldri før er valgt til noe politisk embede, som har finansbakgrunn, som begeistrer nye velgere og som er et yndet objekt i kjendispressen. Emmanuel Macron er som Donald Trump gift med en kvinne der aldersforskjellen er 24 år. Men Brigitte Trogneux er eldre, ikke yngre, enn sin 39 år gamle ektemann gjennom ti år.

Sant å si er forskjellene mellom Trump og Macron større enn likhetene. Poenget er at om det kommer noen Trump-effekt i det franske valget, kan det hende den ikke favoriserer den amerikanske presidentens meningsfelle, antiglobalisten Marine Le Pen, men Macron. Han kan ifølge meningsmålingene denne uken erobre Élysée-palasset, presidentens residens og bolig, som på 1700-tallet var husværet til kongens elskerinne Madame de Pompadour.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse