Annonse

Annonse

00:00 - 17. februar 2017

Aslak Bonde om Vipps

Vipps kan få nasjonalt monopol på viktige banktjenester. Politikerne er uinteresserte – kanskje fordi de er naive, skriver Aslak Bonde.

Da flere enn 100 banker denne uken kunngjorde at de ville bli med på DnBs mobile betalingsløsning Vipps, varslet de at sammenslåingen må godtas av Konkurransetilsynet. Et stort flertall av oss kommer til å bruke Vipps, og da vil det være logisk for det lille mindretallet også å gå over til den betalingstjenesten nesten alle forholder seg til. Innen få år oppstår det antagelig et monopol for betaling via mobilen, og det blir ikke bare stedet der vi sender penger til hverandre. Planen er at Vipps skal erstatte alle betalingskortene våre og at vi også betaler regninger derfra.

 

Konkurransetilsynet har til oppgave å sikre fri konkurranse på flest mulig markeder. Man skulle tro at det uten videre ville vende tommelen ned for Vipps. Ikke minst skulle man anta at det ville ha dukket opp noen politikere som bekymret seg for monopoliseringen av store deler av bankmarkedet. Konklusjonen til tilsynet har vi ennå ikke, men politikerne vet vi noe om. De bryr seg ikke.

Her skal det ikke argumenteres for at de bør bry seg. Det finnes gode grunner for at Vipps bør få lov til å utvikle seg uten politisk regulering. Spørsmålet er om politikerne er seg de grunnene bevisst – om de i det hele tatt har gjort en grundig vurdering av fordeler og ulemper ved å la en aktør få monopol på en betalingstjeneste som kan utvikles til å bli en teknologiplattform for en stor del av vår økonomiske samhandling.

Lese mer?

UKE
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse