00:00 - 24. februar 2017

Aslak Bonde om kommunereformen

Kommune- og regionreformen kan føre til at regjeringen taper valget, men sikrer ettermælet, skriver Aslak Bonde.

Elever i Oslos nabokommuner skal kunne velge og vrake mellom videregående skoler i hele Østfold, Akershus og Buskerud, mens de ikke får lov til å søke seg til hovedstadens skoler. Det er en av konsekvensene av at Venstre, Krf, Høyre og Fremskrittspartiet denne uken har blitt enige om en regionreform. Oslo får lov til å fortsette som eget fylke, mens det fylket som omkranser og delvis vokser sammen med hovedstaden – nemlig Akershus - skal tvinges til å samarbeide om skole, veier og næringsutvikling med fylker som har ansvar for det samme i Hallingdal, Østfoldbyene og indre Østfold.

Logikken er rett og slett fraværende – akkurat like fjern som den er når det gjelder helheten i forslaget til nye regioner. Noen fylker tvinges til å slå seg sammen for å få en tilstrekkelig størrelse, mens Møre og Romsdal av en eller annen grunn slipper å fusjonere med noen. Resultatet er at vi får så uensartede regioner at det ikke er mulig å gi dem nye og viktige oppgaver.

Annonse