Annonse
00:00 - 03. februar 2017

Aslak Bonde om falske nyheter

Trump setter norsk politikk på mange prøver. Den første dreier seg om politisk kultur, skriver Aslak Bonde.

Annonse

Etter at Norge normaliserte forholdet til Kina, har utenriksminister Børge Brende avslått alle forsøk på å si noe negativt om Kinas brudd på folkerett og menneskerettigheter. Det sies ikke rett ut, men det er åpenbart definert som en nasjonal interesse ikke å si noe som kinesiske ledere kan oppfatte som krenkende. USA er enda viktigere for Norge enn hva Kina er. Det er åpenbart risikabelt både for vår sikkerhet og for vår handel om president Donald Trump skulle fange opp det han oppfatter som en fornærmelse fra et norsk regjeringsmedlem.

 

Derfor er det foreløpig ikke spesielt vanskelig for Brende og statsminister Solberg å forholde seg til Trumps USA. Selv om SV mener at regjeringen burde ha vært krassere, slutter et bredt flertall på Stortinget opp om den forsiktige tilnærmingen. Den går ut på at Norge kritiserer USA på de punktene der de aller fleste andre europeiske toppledere også gjør det. For øvrig er vi avventende. Regjeringen oppfatter sin viktigste jobb nå som å få best mulig kjennskap til den nye amerikanske administrasjonen, slik at vi både kan vurdere mulige langvarige politikkendringer og forsøke å arbeide internt for norske ­interesser.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse