Annonse

Annonse

00:00 - 06. januar 2017

Vera Rubin burde fått Nobelprisen

«Årets vitenskapelige gjennombrudd» i 2017 er identifikasjon av mørk materie – hvis vi har flaks.

<p>Mysterium: Den amerikanske astronomen Vera Rubin banet vei for forskning på mørk materie. &nbsp;</p>

Høyt over hodene våre lurer et av naturvitenskapens største mysterier. Galaksene, de vakre, diskos­formede samlingene med stjerner, roterer for fort. Alle sammen. Dette er konklusjonen til den amerikanske forskeren Vera Rubin og kollegene hennes, i en epokegjørende artikkel trykket i Astrophysical Journal. Består universet av mange ganger mer stoff enn vi har trodd – eller har selveste Isaac Newton, tyngdelovens far, tatt feil?

Tenk deg at du binder en kopp i et snøre og snurrer den rundt deg. Koppen flyr ikke av gårde, fordi snøret holder den fast. Hvis vi vil, kan vi lett regne ut hvor mye kraft snøret drar med, bare ved å veie koppen og måle hvor fort den går.

Men hva med stjernene i en galakse? De går i sirkler rundt galaksekjernen, akkurat som koppen rundt deg, men hva er det som holder dem fast? Svaret er så klart tyngdekraften. Og akkurat som for koppen, kan vi regne ut hvor sterk denne kraften må være for å holde stjernene på plass og dermed hvor mye stoff det må være i galaksene. 

Lese mer?

UKEPASS
59,-
per utgave
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 199,-
per måned
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Inkluderer eAvis og tilgang til hele arkivet med over 50 000 artikler.

Annonse