Annonse
00:00 - 27. januar 2017

Tove Gravdal: Fra venstre til ytre høyre

Velgerflukt til ytre høyre har ingen endimensjonal forklaring, skriver Tove Gravdal.

Annonse

Arbeiderklassens velgere i Europa og USA forenes: De strømmer til populistiske politikere som lover dem nye jobber, færre innvandrere og mindre kriminalitet. De har gjort Donald Trump til verdens mektigste mann og sendt Storbritannia ut av EU. Nå trommer de opp til revolusjon ved forestående valg i Nederland og Frankrike, mens de i Sverige og Danmark har sørget for varig, parlamentarisk uorden.

Mange av disse velgerne har tilhørt sosialistiske eller sosialdemokratiske partier. Nå fester de sitt fremtidshåp hos det vi gjerne kaller høyrepopulistiske partier. Hvordan havnet de der?

De etablerte venstrepartiene sviktet sine kjerneoppgaver, nemlig å kjempe for høyere lønn til vanlige arbeidstagere og å bevare velferdsstaten, sa Andreas C. Halse, skribent og tidligere leder av Sosialistisk Ungdom, i NRKs Dagsnytt 18 mandag. Han ble imøtegått av Minerva-redaktør Nils August Andresen, som mente at Halse ikke ser at mennesker motiveres av mer enn materielle behov. Den viktigste drivkraften bak høyrepopulistisk fremgang er bekymring over høy innvandring, ifølge Andresen.

Annonse