Annonse

Annonse

00:00 - 06. januar 2017

Sten Inge Jørgensen om de sentrumsekstreme

De sentrums­ekstreme er en truet art, skriver Sten Inge Jørgensen.

Illustrasjon: Marvin Halleraker. www.marvin.no

«Jobben min består i å stikke hodet opp gjennom en luke, til et bekmørkt rom, hvor det kastes bløtkaker mot meg fra alle kanter hele tiden.» Slik beskrev en logistikksjef ved en større bedrift sin utfordrende arbeidshverdag i et selskap her forleden. Det beste han kunne gjøre, slik jeg forsto det, var å dukke unna noen av bløtkakene og holde humøret til neste arbeidsdag.

Den samme analogien blir stadig mer dekkende for hvordan det oppleves å befinne seg i det politiske sentrum. Året 2016 serverte en kaskade av overraskende fulltreffere, fra brexit til Trump, akkompagnert av autoritær kryssild fra en serie land, som Tyrkia og Polen. Det politiske landskapet har ikke lenger noen nøytral grunn.

For ordens skyld: Med sentrum mener vi her et bredt politisk felt, som spenner fra deler av Høyre til deler av SV. De som forsvarer hovedtrekkene i det bestående, med en optimistisk og reformistisk innstilling.

Men i dag fremstår denne gruppen stadig mer provoserende i manges øyne. Det skyldes at et økende antall av innbyggerne i hele den vestlige verden er av den oppfatning at politikerne har «mistet kontroll». Fremmedfolk strømmer over grensene og truer arbeidsplasser, velferdsstater og kulturer. Den globaliserte økonomien favoriserer andre enn dem selv. «Systemet» opprettholdes av en virkelighetsfjern/korrupt/neoliberal/naiv elite (stryk det som ikke passer), og må snarest demonteres i tråd med «folkeviljen».

Lese mer?

UKE
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse