Annonse
00:00 - 06. januar 2017

Sten Inge Jørgensen om de sentrumsekstreme

De sentrums­ekstreme er en truet art, skriver Sten Inge Jørgensen.

Annonse

«Jobben min består i å stikke hodet opp gjennom en luke, til et bekmørkt rom, hvor det kastes bløtkaker mot meg fra alle kanter hele tiden.» Slik beskrev en logistikksjef ved en større bedrift sin utfordrende arbeidshverdag i et selskap her forleden. Det beste han kunne gjøre, slik jeg forsto det, var å dukke unna noen av bløtkakene og holde humøret til neste arbeidsdag.

Den samme analogien blir stadig mer dekkende for hvordan det oppleves å befinne seg i det politiske sentrum. Året 2016 serverte en kaskade av overraskende fulltreffere, fra brexit til Trump, akkompagnert av autoritær kryssild fra en serie land, som Tyrkia og Polen. Det politiske landskapet har ikke lenger noen nøytral grunn.

For ordens skyld: Med sentrum mener vi her et bredt politisk felt, som spenner fra deler av Høyre til deler av SV. De som forsvarer hovedtrekkene i det bestående, med en optimistisk og reformistisk innstilling.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse