Annonse
00:00 - 20. januar 2017

Sentrumskandidaten

39 år gamle Emmanuel Macron suser frem på meningsmålingene foran fransk presidentvalg.

Joker: Emmanuel Macron stiller som uavhengig kandidat i presidentvalget. Han appellererer til velgere på både høyre og venstre side. Foto: Philip Rock/Anadolu Agency/Getty Images
Annonse

Denne og neste helg avgjør franske venstrevelgere hvem som blir deres kandidat ved presidentvalget om tre måneder. Men det mest slående med nominasjonskampen mellom de syv kandidatene, er de tre som ikke deltar. Den ene er president François Hollande, som er så upopulær at han ikke våget å stille til gjenvalg. Den andre er Jean-Luc Mélenchon, en populær rabulist på ytre venstreside, som nå stiller som presidentkandiat for La France Insoumise (det opprørske Frankrike), en bevegelse han grunnla i fjor.

Den tredje er Emmanuel Macron, økonomiminister i sosialistregjeringen frem til august i fjor. Nå stiller han som uavhengig kandidat. Både Mélenchon og Macron rykker nå frem på politiske popularitetsmålinger, men Macron er mest interessant, fordi han appellerer både til høyre og venstre, noe som kan bringe ham til andre runde av presidentvalget 7. mai.

Da vil han i så fall møte enten høyresidens kandidat François Fillon eller ytre høyre-kandidat Marine Le Pen. «For en gave!» har Le Pen ifølge AFP sagt om Macron som motstander i andre runde.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse