Annonse
00:00 - 20. januar 2017

Politisk opprustning

Valget av Donald Trump fører til større politisk engasjement enn på flere tiår i USA.

Rosa mobilisering: Kvinner i en menighet i Concord, Massachussetts, forbereder seg på demonstrere i Washington og Boston. De rosa luene med katteører – pussy hats – er symbol på protesten mot Donald Trump, som i et opptak fra 2005 skrøt av at han befølte damer i skrittet (pussy). Foto: Jessica Rinaldi/The Boston Globe/Getty Images
Annonse

Lørdag er det ventet at flere hundre tusen vil delta i Women’s March on Washington, en demonstrasjon til forsvar for demokrati og rettigheter i den amerikanske hovedstaden, dagen etter at Donald Trump er tatt i ed som president. Lignende demonstrasjoner blir arrangert samtidig i mange amerikanske byer og i byer i andre land, som Oslo. Folk strømmer til Washington fra hele USA for å delta.

– Det er mange tiår siden vi har sett noe lignende i USA, sier Jennie Sweet-Cushman, statsviter og forsker ved Chatham-universitetet i Pittsburgh, Pennsylvania, og ekspert på kvinner i politikken. Hun skal selv delta i demonstrasjonen i Washington.

– Men det er synd at dette skjer først etter valget. Hadde mobiliseringen skjedd tidligere, ville vi hatt en annen samtale nå. Det var mye selvtilfredshet i vårt samfunn, noe som er vanlig i rike demokratier, hvor folk antar at demokratiet og deres livsform ikke er truet, sier Sweet-Cushman.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt