Annonse
00:00 - 20. januar 2017

Politisk opprustning

Valget av Donald Trump fører til større politisk engasjement enn på flere tiår i USA.

Rosa mobilisering: Kvinner i en menighet i Concord, Massachussetts, forbereder seg på demonstrere i Washington og Boston. De rosa luene med katteører – pussy hats – er symbol på protesten mot Donald Trump, som i et opptak fra 2005 skrøt av at han befølte damer i skrittet (pussy). Foto: Jessica Rinaldi/The Boston Globe/Getty Images
Annonse

Lørdag er det ventet at flere hundre tusen vil delta i Women’s March on Washington, en demonstrasjon til forsvar for demokrati og rettigheter i den amerikanske hovedstaden, dagen etter at Donald Trump er tatt i ed som president. Lignende demonstrasjoner blir arrangert samtidig i mange amerikanske byer og i byer i andre land, som Oslo. Folk strømmer til Washington fra hele USA for å delta.

– Det er mange tiår siden vi har sett noe lignende i USA, sier Jennie Sweet-Cushman, statsviter og forsker ved Chatham-universitetet i Pittsburgh, Pennsylvania, og ekspert på kvinner i politikken. Hun skal selv delta i demonstrasjonen i Washington.

– Men det er synd at dette skjer først etter valget. Hadde mobiliseringen skjedd tidligere, ville vi hatt en annen samtale nå. Det var mye selvtilfredshet i vårt samfunn, noe som er vanlig i rike demokratier, hvor folk antar at demokratiet og deres livsform ikke er truet, sier Sweet-Cushman.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse