Annonse
00:00 - 06. januar 2017

Løsningen på eggmysteriet

Annonse

Har du noen gang lurt på hvor lenge dinosaurer måtte ruge på eggene sine før babyen stakk nebbet ut? Nå har forskere ved Florida State-univer­sitetet endelig et svar: 3 til 6 måneder, ifølge en artikkel i Proceedings of the National Academy of Science. For å finne ut dette har forskerne CT-skannet tenner og kjeve fra fossile fostre fra blant annet Hypacrosaurus (egget som ble undersøkt, veide fire kilo (er det mye, lite eller passe?)). Vår tids dinosaurer, altså fuglene, bruker til sammenligning adskillig kortere tid, og det var derfor forventet at også dinosaurene klekket raskt. En kylling trenger cirka 20 i dager i egget, mens et strutseegg klekker på 41 dager. Men når det gjelder klekketid, ligner dinosaurene mer på primitive reptiler enn på fugler.

 
Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

«Det er kvalifisert galt å påstå at Forfatterforeningen ikke kan omgjøre dommene.»
«Poenget var ikke at André Bjerke var frifunnet, men at han slapp ytterligere straff.»
«Kompaniet hevder de har «nye funn» – men i realiteten driver de med systematiske forglemmelser.»