Annonse
00:00 - 06. januar 2017

Løsningen på eggmysteriet

Annonse

Har du noen gang lurt på hvor lenge dinosaurer måtte ruge på eggene sine før babyen stakk nebbet ut? Nå har forskere ved Florida State-univer­sitetet endelig et svar: 3 til 6 måneder, ifølge en artikkel i Proceedings of the National Academy of Science. For å finne ut dette har forskerne CT-skannet tenner og kjeve fra fossile fostre fra blant annet Hypacrosaurus (egget som ble undersøkt, veide fire kilo (er det mye, lite eller passe?)). Vår tids dinosaurer, altså fuglene, bruker til sammenligning adskillig kortere tid, og det var derfor forventet at også dinosaurene klekket raskt. En kylling trenger cirka 20 i dager i egget, mens et strutseegg klekker på 41 dager. Men når det gjelder klekketid, ligner dinosaurene mer på primitive reptiler enn på fugler.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.