Annonse
09:12 - 20. januar 2017

Lena Lindgren om Behring Breivik

Breiviks sårbarhet kan gi ham seier i retten, skriver Lena Lindgren. 

Utskjelte: Noen som husker disse? Synne Sørheim og Torgeir Husby måtte tåle en stom av kritikk for sin rapport om Anders Behring Breivik. I ettertid kan vi se at styrken i reaksjonene må ha bakgrunn i 22. juli-traumet. FOTO: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
Annonse

I gymsalen i Skien er det flere tomme plasser. Pressen er lei, lesere også, det er få som orker mer av Anders Behring Breivik. Men egentlig blir rettsprosessen bare mer og mer interessant. Statens anke vil gi oss en unik dom denne våren: om hvordan menneskerettighetene skal gjelde på norsk jord, og i norsk rett. Hvor stort skal Norges vurderingsrom være?

Fra Statens side er det nedlagt enorm prestisje, regjeringsadvokat Fredrik Sejersted og Marius Emberland vil ikke for noen pris tape denne saken. Tirsdag denne uken gikk de hardt ut mot Tingrettens dom: den hadde misforstått og lagt terskelen for umenneskelig behandling for lavt. Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) har ikke tidligere vurdert et fengselsregime som det norske – og heller ikke et tilfelle som Breivik, sa Emberland.

Annonse