Annonse

Annonse

00:00 - 06. januar 2017

– Latterlig kulturkanon

Diskusjon om kultur og verdier er glimrende, mener den nye sjefredaktøren i Danmarks fremste kulturorgan. Han er mindre begeistret for en nasjonal kulturkanon, slik Høyre nå foreslår i Norge, inspirert av danske politikere.

Tar over ledelsen i Weekendavisen: Hvis Martin Krasnik skal trekke frem en verdi som er verdt å løfte frem, velger han seg ytringsfrihet. – Men ikke som en dansk verdi, som en europeisk verdi. Foto: Sigrid Nygaard/Polfoto

– Det kommer ikke til å få noen betydning. Det blir en diskusjon noen måneder og så forsvinner ministerens kanon igjen», sier Weekendavisens nye sjefredaktør Martin Krasnik om Høyres og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksens forslag om å etablere en nasjonal norsk kulturkanon etter inspirasjon fra Danmark, som presenterte sine egen i 2006.

45-åringen Martin Krasnik, som ikke minst er kjent for sine hardtslående fjernsynsintervjuer i Danmarks Radio, startet i avisbransjen allerede i 1994. Det var politisk, ideologisk og medie­messig en helt annen tid. Avisene nådde sitt høyvannsmerke og tiden var også selve høydepunktet for den vestlige verdensorden, med en liberal konsensus og tro på egen fortreffelighet i høysetet. I sin nyttårsartikkel i år henledet Krasnik oppmerksomheten på en utvikling som, ­siden den gang, har skutt voldsom fart over hele Vesten: Nasjonalisme, patriotisme, folkelig ­antiliberalisme.

I Krasniks hjemland ble beslutningen om å skape en dansk kulturkanon for et dusin år siden oppfattet som beslektet med nettopp de nygamle, mer nasjonalorienterte, mindre internasjonalistiske strømningene. Ord som «knefall» ble brukt. Så hvilke råd har det danske kulturorganets sjef til oss nordmenn på vei inn i den samme debatten?

– Altså, hvis du spør meg om hva jeg synes om den danske kulturkanon, så … Åh, jeg har et problem med disse kanonene, må jeg si. Først så er det en slags forestilling om at elementene i kanon er spesielt danske. Det er jo åndssvakt. Det er ikke mange elementer i kanon som er særlig danske. De er like norske, svenske, tyske. De fleste av de kulturelle og identitetsmessige verdiene er jo deler av en felles europeisk opplysningstradisjon. Forfatteren Carsten Jensen ble spurt om dette, og sa at han syntes ikke så mye av kanon var spesielt dansk, men hvis han skulle ha noe med, måtte det være utsyn og reiselyst. Altså: Trangen til å dra ut i verden fordi man innser at eget land og eget språk er meget lite. Det er faktisk dansk og burde være med. Dette er jeg enig i.

Lese mer?

UKEPASS
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse