Annonse
00:01 - 13. januar 2017

Ja visst leser maskiner aviser

Annonse

Hva skjedde da engelske forskere på kunstig intelligens ba dataprogrammet sitt lese 35 millioner avisartikler fra 100 ulike britiske lokalaviser over en periode på 150 år? Vel, det viktigste funnet skal være at menn systematisk omtales oftere enn kvinner i hele perioden, men at det sakte blir flere kvinner i tekstene etter 1900. Vi lærer ellers at 1898 var året da elektrisitet ble hyppigere omtalt enn damp, og at tog ble mer populært enn hester i 1902. Fotball ble mer omtalt enn cricket fra 1909. Målet med prosjektet, kalt Think Big, var at det intelligente dataprogrammet skulle bidra til å spore historiske og kulturelle endringer, for eksempel brudd og kontinuitet i synet på teknologi og politiske ideer.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.