Annonse

Annonse

00:00 - 06. januar 2017

Gravitasjonsbølger størst i 2016

Tidsskriftet Science kårer oppdagelsen av såkalte gravitasjonsbølger til det største vitenskapelige gjennombruddet i 2016. Det var forskere fra LIGO-observatoriet (bildet) i USA som for første gang observerte gravitasjonsbølgen 14. februar i fjor. Bølgen – et slags skjelv i romtiden, forårsaket av to svarte hull som for 1,3 milliarder år siden krasjet inn i hverandre, ble fanget opp takket være en enorm lasermaskin, som var skrudd på bare noen dager tidligere. Observasjonen bekreftet en hundre år gammel forutsigelse av Albert Einstein, som med utgangspunkt i sin generelle relativitetsteori antok at skjelv kunne eksistere. Men Einstein selv trodde ikke det var mulig å bekrefte teorien eksperimentelt. «LIGO har åpnet døren til gravitasjonsbølgeastronomi, som en dag kan vise oss intet mindre enn restene av selve universets fødsel», skrev Bjørn H. Samset her i avisen. Blant finalistene i kåringen til Science var oppdagelsen av planeten Proxima B, som går i bane rundt Proxima Centauri, stjernen som, foruten solen, ligger nærmest jorden. Også nyheten om at forskere er i stand til å holde menneskelige embryoer, skapt gjennom kunstig befruktning, levende i laboratoriet til de er over 14 dager gamle, nådde høyt opp.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. For mer godt lesestoff: Bli abonnent

Annonse

Sommerkampanje med 50% rabatt på abonnement. Trykk her for bestilling.

Mer fra Ideer

Kritikken handler om Moenes selektive Marx-hyllest og overdrevne festtale, som i sum er egnet til å tegne et villedende glansbilde av Marx’ tenkning.