Annonse
00:00 - 06. januar 2017

Gravitasjonsbølger størst i 2016

Annonse

Tidsskriftet Science kårer oppdagelsen av såkalte gravitasjonsbølger til det største vitenskapelige gjennombruddet i 2016. Det var forskere fra LIGO-observatoriet (bildet) i USA som for første gang observerte gravitasjonsbølgen 14. februar i fjor. Bølgen – et slags skjelv i romtiden, forårsaket av to svarte hull som for 1,3 milliarder år siden krasjet inn i hverandre, ble fanget opp takket være en enorm lasermaskin, som var skrudd på bare noen dager tidligere. Observasjonen bekreftet en hundre år gammel forutsigelse av Albert Einstein, som med utgangspunkt i sin generelle relativitetsteori antok at skjelv kunne eksistere. Men Einstein selv trodde ikke det var mulig å bekrefte teorien eksperimentelt. «LIGO har åpnet døren til gravitasjonsbølgeastronomi, som en dag kan vise oss intet mindre enn restene av selve universets fødsel», skrev Bjørn H. Samset her i avisen. Blant finalistene i kåringen til Science var oppdagelsen av planeten Proxima B, som går i bane rundt Proxima Centauri, stjernen som, foruten solen, ligger nærmest jorden. Også nyheten om at forskere er i stand til å holde menneskelige embryoer, skapt gjennom kunstig befruktning, levende i laboratoriet til de er over 14 dager gamle, nådde høyt opp.

 
Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

«Det er kvalifisert galt å påstå at Forfatterforeningen ikke kan omgjøre dommene.»
«Poenget var ikke at André Bjerke var frifunnet, men at han slapp ytterligere straff.»