00:00 - 20. januar 2017

Et hint av tobakk i Edens hage

Fossiler fra et vulkansk krater gir oss innblikk i plantenes forhistorie.

Gammel frukt: I Patagonia, Argentina har forskere funnet ulike fossiler av tomatillo-plantens frukt (Physalis angustifolia). Fossilene er 52 millioner år gamle.
 Foto: Ignacio Escapa, Museo Paleontológico Egidio Feruglio

En kraftig eksplosjon. Aske fyller luften, faller snart ned igjen i det store gapende krateret, setter seg i pelsen til pattedyrene som løper for livet, legger seg som støv over den tette regnskogen. Deretter stillhet. Det 30 kilometer store krateret fylles med vann igjen, og planter og dyr vender tilbake.

Millioner av år senere hakket den amerikanske geologen Edward Wilber Berry (1875–1945) i lag som var avsatt på kraterets bunn. Regnskogen var borte for lengst, kraterbunnen var blitt til skifer, men sporene etter vegetasjonen var å finne som fossiler. Mange fossiler. Talløse askelag vitnet om langvarig vulkansk aktivitet i området, og kan ha bidratt til at fossilene ble såpass godt oppbevart. Berry ga ut den siste studien sin i 1938, og restene av regnskogen fikk ligge i fred frem til 2000-tallet. Da dro en forskergruppe fra USA og Argentina til krateret, det kalles Laguna del Hunco og ligger i Patagonia, for å samle fossiler. I løpet av noen år samlet gruppen mer enn 6000 fossiler, både av insekter, fisker, frø, blader og blomster. To av fossilene skilte seg ut. De er ikke mer enn knappe tre centimeter lange, men har en spennende historie å fortelle. Studien ble utgitt i tidsskriftet Science 6. januar 2017, og er ledet av Peter Wilf.

Annonse