00:00 - 20. januar 2017

En kald borgerkrig

Trumps tilhengere i Ohio og Putins støttespillere i Pskov ligner på hverandre.

Likheter: En Trump-tilhenger i Geneva, Ohio under valgkampen sist høst. Velgerne her ligner på Putin-sympatisører på den russiske landsbygda, ifølge Leonid Ragozin. Foto: Jeff Swensen/Getty Images

Den norske tv-serien ­Okkupert er kanskje ikke like fengslende som House of Cards, men i likhet med den amerikanske serien, hadde den et sterkt profetisk element. Da mener jeg ikke ideen om at Russland okkuperer et naboland. Men å antyde at vestlige stormakter konspirerer med Russland for å okkupere det uavhengige Norge, var både sjokkerende og originalt.

Nå som Donald Trump flytter inn i Det hvite hus, virker det heller ikke totalt usannsynlig. Amerikanske medier og fremstående politikere går langt i å beskylde Russland og Trumps team for å ha slått seg sammen om å fikse valget i Trumps favør. På mange måter er dette enda mer fantasifullt enn plottet i Okkupert.

For å bringe inn en annen filmanalogi: I denne nye virkeligheten kan et land som Norge oppleve å ligne opprørsalliansens planet, tilholdsstedet for rufsete frihetskjempere i Star Wars. Om da ikke Norge blir erobret av samme type høyreekstreme krypto-autoritære krefter som Russland og USA.

Annonse