Annonse
00:00 - 20. januar 2017

En kald borgerkrig

Trumps tilhengere i Ohio og Putins støttespillere i Pskov ligner på hverandre.

Likheter: En Trump-tilhenger i Geneva, Ohio under valgkampen sist høst. Velgerne her ligner på Putin-sympatisører på den russiske landsbygda, ifølge Leonid Ragozin. Foto: Jeff Swensen/Getty Images
Annonse

Den norske tv-serien ­Okkupert er kanskje ikke like fengslende som House of Cards, men i likhet med den amerikanske serien, hadde den et sterkt profetisk element. Da mener jeg ikke ideen om at Russland okkuperer et naboland. Men å antyde at vestlige stormakter konspirerer med Russland for å okkupere det uavhengige Norge, var både sjokkerende og originalt.

Nå som Donald Trump flytter inn i Det hvite hus, virker det heller ikke totalt usannsynlig. Amerikanske medier og fremstående politikere går langt i å beskylde Russland og Trumps team for å ha slått seg sammen om å fikse valget i Trumps favør. På mange måter er dette enda mer fantasifullt enn plottet i Okkupert.

For å bringe inn en annen filmanalogi: I denne nye virkeligheten kan et land som Norge oppleve å ligne opprørsalliansens planet, tilholdsstedet for rufsete frihetskjempere i Star Wars. Om da ikke Norge blir erobret av samme type høyreekstreme krypto-autoritære krefter som Russland og USA.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt