Annonse
00:01 - 13. januar 2017

Den rastløse arveprinsessen

På turné i utlandet presenteres hun som «ung, pen og anti-islamsk». 27 år gamle Marion Maréchal-Le Pen er ytre høyres nye favoritt.

Kompromissløs: Hvis tanten, Nasjonal front-leder Marine Le Pen, lytter til Marion Maréchal-Le Pen (bildet), kan vi vente oss et mer ytterliggående parti i den franske presidentvalgkampen. Foto: Patrick Aventurier/Getty Images
Annonse

En fredagskveld i slutten av november i fjor sto to smilende jenter foran et konferansesenter i sentrum av Firenze og delte ut løpesedler som varslet Europas undergang. De to var i begynnelsen av tyveårene, pent og konservativt antrukket. Man kunne lett ha trodd de delte ut reklame for en dyr privatskole, hadde det ikke vært for at løpesedlene røpet at de representerte Casaggì, en av de mange militante ytre høyre-bevegelsene for ungdom og studenter som har vokst frem i Italia de siste årene. Et stykke bortenfor jentene foldet et titalls gutter fra den samme organisasjonen ut et banner med meldingen til kveldens hovedperson, et idol som var kommet til byen: «CASAGGÌ HILSER MARION. EUROPAS IDENTITÆRE HÅP!»

 

Ser vi for oss en film om de politiske kampene i Vesten i 2017, er traileren allerede klar. Optimistene kan håpe på en farse, men rollelisten antyder en tragedie, i alle fall for dem som pleier å holde med forsvarerne av et åpent og liberalt demokrati: Donald Trump blir president i USA 20. januar. Meningsmålingsfavoritt Geert Wilders fra det høyrepopulistiske nederlandske Frihetspartiet stiller til valg i mars. Marine Le Pen har for alvor begynt å tro at hun kan bli president i Frankrike i mai. Den uforutsigbare folkeforføreren Beppe Grillo står klar til å rive ned et ustøtt italiensk politisk system så snart det blir nyvalg. Og så videre. Det er flere grunner til å bite negler her, men før vi går helt inn i kampen om 2017 – året har jo akkurat begynt – kan det være interessant å se enda litt lenger fremover. Det finnes yngre folk som allerede står klare til å ri den neste populismebølgen. En av dem er Frankrikes yngste parlamentariker, og en stadig tydeligere utfordrer i maktkampen innad i Le Pen-dynastiet:­ 27 år gamle Marion Maréchal-Le Pen.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse