Annonse
00:00 - 27. januar 2017

Aslak Bonde om «Trump-skvetting»

Styringselitens forestillinger om ­moderne byer og tilbakestående ­distrikter gjør at de feiltolker Sps og Frps gjennomslag, skriver Aslak Bonde.

Annonse

Et nytt ord er i ferd med å feste seg i den politiske debatten: «Trump-skvetting». Dersom en politiker eller et parti kan beskyldes for å stjele retorikk og saker fra den amerikanske presidenten Donald Trump, er de like effektivt slått ned på som om man skulle beskylde dem for å «brunskvette» – hente tankegods fra fascistene og nazistene.

 

Ifølge Senterpartiet drev blant andre Civita-leder Kristin Clemet med Trump-skvetting da hun i en ganske nøktern kommentar i Aftenposten søndag drøftet om vi kunne få en norsk Trump. Hennes svar var soleklart nei – både fordi den politiske kulturen i USA og Norge er meget ulik, og fordi vi har en samfunnsmodell og sterke institusjoner som er mindre sårbare i møte med «ekstrem populisme». Dette er en analyse de aller fleste kommentatorer og politikere slutter seg til.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse