Annonse

Annonse

00:00 - 06. januar 2017

Aslak Bonde om fredning av EØS-avtalen

EØS-avtalen blir sjelden diskutert fordi Ap og Høyre har fredet den. I år kan det bli annerledes, skriver Aslak Bonde.

Da Frank Bakke-Jensen ble utnevnt til Europaminister uken før jul, fant avisen Nationen ut at han hadde skrevet en meget EU-kritisk kronikk i 2013. Høyre-mannen Bakke-Jensen beklaget straks at han hadde skrevet om EUs mange mangler og han forsikret avisen om at han nå ikke lenger sto inne for sin tidligere påstand om at han «alltid har vært skeptisk til EU og norsk medlemskap».

Denne uken skrev Nationen at oppslaget bygget på en vesentlig feil. Dagen etter at kronikken sto på trykk i Finnmark Dagblad i valgkampen 2013 kom det en beriktigelse om at det var Frps førstekandidat i fylket, og ikke Høyres som var forfatter. Beriktigelsen ble ikke plukket opp av Nationen før jul og heller ikke av Frank Bakke-Jensen. Han dementerte villig vekk et avvikende EU-syn som han trodde han hadde hatt, men likevel ikke hadde.

 

Saken er illustrerende for norsk politikks forhold til EU. Få bryr seg. Ikke ble det oppstyr da Nationen skrev at Europaministeren hadde vært en tviler og nå var en værhane. Ingen ser ut til å feste seg ved at statsråden faktisk trodde at han hadde ment noe annet om EU for fire år siden. Både han og omgivelsene bortforklarte det vel med at man bør være skeptisk til EU, dersom man skal vinne mange stemmer i Finnmark. Og litt juks er lov i en sak der påstandene aldri blir etterprøvet. Norges EU-tilknytning gjennom EØS-avtalen er så grunnfestet at det aldri blir stor debatt om den.

Lese mer?

UKE
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse