00:00 - 23. desember 2016

Per-Willy Løvehjerte

Hvor er Per-Willy? I Jerusalem! Halleluja.

Korstog: Alltid i rute, siden 1095. Her fra cirka 1250, da det sjuende korstoget var i full gang. Foto: Hulton Archive/Getty.

For fem år siden så Per-Willy Amundsen flyktningscenene etter Libya-krigen, og skrev at han fryktet at et korstog ville bli nødvendig i nær fremtid. Men det går alltid et korstog, så de siste årene har Per-Willy Amundsen i stedet prioritert andre fremstøt i sin rolle som statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet: Kaperfart for kommunesammenslåing, brannbombing mot barnevernet, terrorbombing mot tidstyver i offentlige byråkratier, fakkeltog for formannskapsmodellen, hoplittfalankser i hjemmehjelpen, forkjøpsbombing av fylkeskommunen og humanitære intervensjoner for kommunal innkjøpskompetanse.

Litt togromantisering må tross alt være greit. Amundsen er fra Harstad, og harstadværinger har til alle tider hatt et mindreverdighetskompleks overfor nabobyen Narvik. En viktig kilde til misunnelse er nettopp Harstads mangel på jernbane og togkultur.

Julen er uansett et særlig godt egnet tidspunkt for korstog.

Julen er uansett et særlig godt egnet tidspunkt for korstog. Befolkningen er allerede radikalisert gjennom krigen mot julen. Mange steder går for eksempel skolebarn allerede i tog, med og uten kors, til kirken for å delta i skolegudstjenester. Slik toger flere skolebarn enn det er folk totalt som går i kirken på julaften.

Uansett: Det Amundsen definitivt ikke driver med, er tilbaketog. Han var meget bestemt på at han skulle dømmes for det han gjør, ikke det han har sagt. Dette står i skarp kontrast til den andre nye Frp-statsråden, Terje Søviknes, som vil dømmes for det han har sagt, ikke det han har gjort. Amundsen vil heller ikke være en privatpraktiserende statsråd, og vil derfor trolig holde seg langt vekk fra den andre statsråden i samme departement, Sylvi Listhaug, som bruker arbeidstiden på å promotere helt private innsamlingsaksjoner. En oppdatert bruksanvisning for Frp-statsråder kan bli den store vinneren under juletreet i år.

Men en juleglede kan vi alle samles om. De siste årenes erfaringer tatt i betraktning, er det betryggende at den øverste ansvarlige for beredskapen stiller med spisskompetanse på korstog, tempelriddere og slikt.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse