00:01 - 02. desember 2016

Vi må snakke om Arktis

Klimaendringene i Arktis skjer fortere enn forskerne kan spå eller overvåke.

Isbre over varmt hav: Stadig nye varmerekorder brytes i Arktis, forskerne frykter at irreversible klimaforandringsprosesser kan være i gang. Dessuten er det store hull i kunnskapen vår om hva som foregår. Foto: Martin Lehmann / Polfoto / Arkiv

I høst har det kommet noen foruroligende tall fra Arktis. Temperaturene i nordområdene har i høst vært inntil 20 grader over normalen. Sjøisen, som vanligvis skal vokse seg stor i vintermånedene, utvider seg svært lite. Men hittil har det vært knapt med forklaringer fra klimaforskere på hva dette innebærer for kloden.

Regimeskifter. Sist fredag kom rapporten «Arctic Resilience Report» fra Arktisk råd. Den peker ut 19 såkalte «regimeskifter» som klimaforskere frykter globale temperaturøkninger vil eller kan utløse i regionen. Tidligere snakket man gjerne om «lysbrytereffekter» og «vippepunkter»: Hvis temperaturen i polhavene når en terskelverdi kan havstrømmene stoppe, plutselig, som et lys som blir slukket.

Annonse