Annonse
00:00 - 09. desember 2016

Vi, de skyldige

Det tverrfaglige forskningsprosjektet «ScanGuilt» analyserer ubehaget ved å leve som privilegert skandinav i en urettferdig verden.

Utenfor gullburet: De skandinaviske privilegiene omfatter ikke alle. Her ser du en hverdagsscene fra Torggata i Oslo i 2009.
Annonse

Et sted i Dag Solstads roman Armand V. Fotnoter til en uutgravd roman (2006) utspiller følgende scene seg: Solstad står ved vinduet i hotellrommet sitt på Londra Palace i Venezia og kikker ned på en somalisk veskeselger som er i ferd med å samle sammen varene sine for dagen. Blikkene deres møtes, somalieren stirrer på Solstad: «Han satte i med å le. Hans ansikt var kølsvart, hans øyne hvite, og hans leende tunge lyserød. Og jeg stod der. I vinduet på mitt rom på Londra Palace og ble iakttatt av ham jeg selv iakttok.»

Denne romanscenen gir oss temaet for – og et eksempel på materialet som studeres i – forskningsprosjektet «ScanGuilt», den engelske sammentrekningen av det lengre, norske navnet: «Skandinaviske fortellinger om skyld og privilegier i en globaliseringstid». ScanGuilt dreier seg kort oppsummert om spørsmålet: Hva kjennetegner dette ubehaget, denne skyldfølelsen man kan føle som rik skandinav i en verden der migrasjon og mediene kontinuerlig gjør den globale urettferdigheten synlig?

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse