Annonse
00:00 - 09. desember 2016

Vi, de skyldige

Det tverrfaglige forskningsprosjektet «ScanGuilt» analyserer ubehaget ved å leve som privilegert skandinav i en urettferdig verden.

Utenfor gullburet: De skandinaviske privilegiene omfatter ikke alle. Her ser du en hverdagsscene fra Torggata i Oslo i 2009.
Annonse

Et sted i Dag Solstads roman Armand V. Fotnoter til en uutgravd roman (2006) utspiller følgende scene seg: Solstad står ved vinduet i hotellrommet sitt på Londra Palace i Venezia og kikker ned på en somalisk veskeselger som er i ferd med å samle sammen varene sine for dagen. Blikkene deres møtes, somalieren stirrer på Solstad: «Han satte i med å le. Hans ansikt var kølsvart, hans øyne hvite, og hans leende tunge lyserød. Og jeg stod der. I vinduet på mitt rom på Londra Palace og ble iakttatt av ham jeg selv iakttok.»

Denne romanscenen gir oss temaet for – og et eksempel på materialet som studeres i – forskningsprosjektet «ScanGuilt», den engelske sammentrekningen av det lengre, norske navnet: «Skandinaviske fortellinger om skyld og privilegier i en globaliseringstid». ScanGuilt dreier seg kort oppsummert om spørsmålet: Hva kjennetegner dette ubehaget, denne skyldfølelsen man kan føle som rik skandinav i en verden der migrasjon og mediene kontinuerlig gjør den globale urettferdigheten synlig?

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse