Annonse
00:00 - 23. desember 2016

Tjente Norge på tysk okkupasjon?

Annonse

Tyskerne tilførte mer varer til Norge enn de hentet ut, ifølge Hans Otto Frøland, historiker ved NTNU. Han er intervjuet i Universitetsavisa i forbindelse med et stort, nystartet forskningsprosjekt hvor blant annet NTNU og Universitetet i Tromsø deltar. Etterkrigstidens oppfatning av Tyskland som en «hensynsløs okkupant» som stjal ressurser fra landet, må nyanseres, mener Frøland, som nå skal prøve å gi svar på hva krigen egentlig kostet Norge. Adolfs Hitlers planer om Festung Norwegen gjorde Norge til et ressurssluk. Enorme mengder sement ble importert, og tvangsarbeidere bygget industri, jernbane, flyplasser og veier. «Verken tilførselen av arbeidskraft eller materielle ressurser tok myndighetene hensyn til da Norge krevde krigserstatning fra Tyskland», sier Frøland til Universitetsavisa.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Ideer

«Tanken om humanisten som forvalteren av det som er mykt, dypt og høyverdig, var alltid diskutabel.»