Annonse
00:00 - 23. desember 2016

Tjente Norge på tysk okkupasjon?

Annonse

Tyskerne tilførte mer varer til Norge enn de hentet ut, ifølge Hans Otto Frøland, historiker ved NTNU. Han er intervjuet i Universitetsavisa i forbindelse med et stort, nystartet forskningsprosjekt hvor blant annet NTNU og Universitetet i Tromsø deltar. Etterkrigstidens oppfatning av Tyskland som en «hensynsløs okkupant» som stjal ressurser fra landet, må nyanseres, mener Frøland, som nå skal prøve å gi svar på hva krigen egentlig kostet Norge. Adolfs Hitlers planer om Festung Norwegen gjorde Norge til et ressurssluk. Enorme mengder sement ble importert, og tvangsarbeidere bygget industri, jernbane, flyplasser og veier. «Verken tilførselen av arbeidskraft eller materielle ressurser tok myndighetene hensyn til da Norge krevde krigserstatning fra Tyskland», sier Frøland til Universitetsavisa.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Akkurat nå er det opptil 50 prosent rabatt. Bli abonnent
Annonse

«Problemet er tanken om at god skriving er en slags «kode» man kan lære seg ved hjelp av noen «nøkler».»