Annonse
00:00 - 23. desember 2016

Tjente Norge på tysk okkupasjon?

Annonse

Tyskerne tilførte mer varer til Norge enn de hentet ut, ifølge Hans Otto Frøland, historiker ved NTNU. Han er intervjuet i Universitetsavisa i forbindelse med et stort, nystartet forskningsprosjekt hvor blant annet NTNU og Universitetet i Tromsø deltar. Etterkrigstidens oppfatning av Tyskland som en «hensynsløs okkupant» som stjal ressurser fra landet, må nyanseres, mener Frøland, som nå skal prøve å gi svar på hva krigen egentlig kostet Norge. Adolfs Hitlers planer om Festung Norwegen gjorde Norge til et ressurssluk. Enorme mengder sement ble importert, og tvangsarbeidere bygget industri, jernbane, flyplasser og veier. «Verken tilførselen av arbeidskraft eller materielle ressurser tok myndighetene hensyn til da Norge krevde krigserstatning fra Tyskland», sier Frøland til Universitetsavisa.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

«Forfatterforeningen har beklaget den formen æresrettens arbeid tok.»
«En æresdom kan, i motsetning til en landssvikdom, ikke sones.»
«Det er ikke treffende å karakterisere forslaget som masseovervåkning av egne innbyggere.»
«Det er både trist og provoserende at Kyrre Wathne tillater seg å si noe så historieløst og reduserende.»
«Roar Hagen unnlater konsekvent å forholde seg til hva forskningen på klasse egentlig går ut på.»