Annonse
09:42 - 02. desember 2016

Skolekrisen som forsvant

Vips, så var skolekrisen borte, skriver Sigve Indregard.

Annonse

Det ble ingen store overskrifter i tabloidene da de nye resultatene fra den internasjonale realfagsundersøkelsen Timss ble lagt frem denne uken. Undersøkelsen viste nemlig at norske femteklassinger gjør det temmelig bra i matematikk: Best i Norden, og bare «slått» av de sørøstasiatiske tigrene, samt Nord-Irland og Russland. Også på det niende trinnet gjør de norske elevene det bra. Slikt blir det ikke godt konfliktstoff av. Den 6. desember kommer tallene fra 16-åringsundersøkelsen Pisa, og denne kommentatorens spådom er at det også det blir en nyhet som flyr relativt uhørt forbi.

 

Inntrykket i befolkningen av at norske elever er dårlige, at norske ungdommer er særlig late og mangler arbeidsmoral, og at det sannsynligvis kommer til å gå ad undas snart, har satt seg. Det er skrevet mange kommentarer og essay om at dette inntrykket skriver seg tilbake til begynnelsen av 2000-tallet og det såkalte Pisa-sjokket – etter Pisa-undersøkelsene, som viste at Norge stabilt lå rundt og over gjennomsnittet for den rike, industrialiserte verden, men som ble gjenfortalt som historien om at den norske skolen er i krise.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse