Annonse
00:00 - 09. desember 2016

Sant og usant hos Amal Aden

En faktasjekk. Eller en betenkning om Norges kanskje mest truede debattant.

Omstridt, mektig, mystisk. Hva er fakta om kvinnen som kaller seg «Amal Aden»? Om selvbiografien har hun sagt at «den ligner min historie». Redaktør Halvor Fosli har sagt at troverdigheten hennes var «svært høy», men Hege Storhaug i Human Rights Service mener det motsatte. Foto: Gitte Johannessen / NTB Scanpix
Annonse

Historien om kvinnen som kaller seg «Amal Aden», er fantastisk. Fra en oppvekst som analfabet, er hun blitt en viktig premissleverandør i norsk innvandringspolitikk. Hun har møtt og møter statssekretærer og ministre. Hun er tildelt Zola-prisen, Gina Krog-prisen, Erik Byes minnepris, Amnestyprisen, YS‘ likestillingspris, med mer. Aftenpostens Harald Stanghelle har omtalt henne som «en av landets viktigste samfunnsdebattanter».

– Det hun sier, blir kjempeviktig, sier Bashe Musse, norsksomalisk Ap-politiker som har debattert med henne.

– Hun representerer en type sint, ung kvinne som er ofre for kulturen de rømmer fra, og kommer til den andre siden, til friheten. De får stor makt. De oppfattes å representere sannheten, fakta. Hvis du motsier dem, får du problemer.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse