Annonse
00:00 - 16. desember 2016

Putin venter på at Vesten skal sprekke

I år vant han USA, neste år vinner han Frankrike. Snart kan enheten bak sanksjonene mot Russland smuldre opp. Det kan få alvorlige konsekvenser.

Putins år: Seier i Aleppo. Trump som president. Vladimir Putins neste seier kan bli en slutt på sanksjonene fra Vesten. Kildefoto: Sasha Mordovets / Getty Images. Fotoillustrasjon: Christian Belgaux
Annonse

Nå har CIA slått det fast: Russland grep inn i den amerikanske valgkampen for å hjelpe Donald Trump til seier. Personer med tilknytning til Kreml skal ifølge etterretningsbyrået ha hacket det demokratiske partiet og gitt sensitiv informasjon videre til Wikileaks, som igjen spredte negative lekkasjer om Hillary Clinton.

Fire dager etter at CIA-kilder uttalte dette, erklærte Trump at han ønsker Exxon-sjef Rex Tillerman som utenriksminister. Tillerman har et nært forhold til Putin, og fikk en eksklusiv pris fra den russiske presidenten som «venn av Russland» så sent som i 2013.

Under det franske presidentvalget neste år ventes det at kampen vil stå mellom to russlandvennlige kandidater, Nasjonal Fronts Marine Le Pen og republikanernes François Fillon. Da sistnevnte vant sluttoppgjøret om hvem som skulle bli republikanernes kandidat, laget det russiske nyhetsbyrået Sputnik – som står nært Kreml – en sak med overskriften «Når Putin vinner det franske primærvalget».

Annonse