Annonse
00:00 - 23. desember 2016

Mannen uten minne

Kan man kontakte Donald Trump for å slippe å stå til ansvar for krigsforbrytelser?

Helt svart: Vil politiske ledere utnytte Donald Trumps manglende hukommelse for å slippe å stå til ansvar for krigsforbrytelser? Foto: Drew Angerer / Getty Images
Annonse

I fjor fikk FNs menneskerettighetsråd et løfte. Sri Lankas president Maithripala Sirisena lovet å sørge for en etterforskning av mulige krigsforbrytelser begått i sluttfasen av den 26 år lange borgerkrigen mellom regjeringen og separatistorganisasjonen Tamiltigrene. Sirisena ville nedsette en sannhetskommisjon som kunne avdekke forbrytelser og kompensere krigens ofre etter modell fra Sør-Afrika.

Regjeringen i Sri Lankas hovedstad Colombo viste til prinsippet om staters suverenitet og ønsket å drive arbeidet selv, mens FN presset på for en mer objektiv og internasjonalt sammensatt kommisjon. FNs høykommissær for menneskerettigheter foreslo til slutt en hybridordning med en kommisjon sammensatt av både lokale og internasjonale dommere, men Sri Lanka avslo.

I stedet fikk Sirisena i oktober 2015 støtte av USA til en resolusjon i FNs menneskerettighetsråd der Sri Lankas domstoler skulle ha eneansvar for prosessen, med teknisk støtte fra det internasjonale samfunnet. For FN var dette ikke ideelt, men det så i det minste ut til å gå mot et oppgjør. Endelig skulle de 280 000 internt fordrevne og de 40 000 drepte fra krigens sluttfase våren 2009 få oppreisning.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse