Annonse
00:01 - 02. desember 2016

Klimatisk selvbedrag

Annonse

Mye frykt og beven er lagt inn i analysene av Donald Trumps valgseier i USA. Verdens mektigste statsleder mener at vitenskapen rundt klimaendringer er et bedrag, og vil stanse FN-avtalen som skal bremse oppvarmingen av kloden. Slik fremsto han i hvert fall inntil han ble valgt. I et intervju med The New York Times rett etter valgseieren, sa Trump at han har et «åpent sinn» når det gjelder klimavitenskapen og mente det ville være helt åpent hva han lander på når han får satt seg inn i sakene.

Hva er verst? Å ha valgt en leder som ikke aner hva han snakker om, og ikke later til å bekymre seg over det? Eller å ha valgt en hel gruppe ledere som vet veldig godt hva som står på spill, som sier de vil gjøre noe med det – men ikke gjør det likevel?

Forskningsleder Steffen Kallbekken ved klimaforskningssenteret Cicero har prøvd å regne ut hvor store klimakutt de ulike norske partienes budsjettforslag gir. Norge har som mål å kutte 10 millioner tonn CO2 frem mot 2030. Det gir i snitt rundt 800 000 tonn i nye kutt hvert eneste år fremover. Kallbekken anslår Høyre og Fremskrittspartiets budsjettforslag til å gi rundt 100 000 tonn i kutt. Kristelig Folkeparti vil ha rundt 150 000 tonn, og Venstre rundt 250 000 tonn.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Leder