Annonse
00:00 - 23. desember 2016

Kimer i dopamin-klokker

Hvordan tikker hjernens klokke på en dag som julaften?

Juletid: Hvis forskerne kunne se inn i de tusener av barnehjerner på julaften, ville det nok kime i dopamin-klokker, skriver Lasse Pihlstrøm. Som her, på julaften hos familien Rørslett i Oslo i 1957. Foto: Sverre A. Børretzen / AKTUELL / SCANPIX
Annonse

Jul allerede? At desember går rasende fort, er noe alle virker å være enige om. Det er velkjent at vår opplevelse av tiden ikke alltid korresponderer med den tiden klokken måler, noe som også gjenspeiles i språket: Vi sier at «tiden flyr» når vi har det moro, «står stille» når noe dramatisk hender eller «snegler seg av gårde» når vi kjeder oss. Men hva får oss til å føle det slik?

 

Tid er avgjørende for en rekke biologiske prosesser hos mennesker og dyr. Likevel har ikke kroppen noen overordnet klokke. Mange parallelle mekanismer holder styr på tidsrom, som kan spenne fra millisekunder til år, i stor grad uavhengig av hverandre. Vår bevisste, subjektive opplevelse av tiden er en kompleks hjernefunksjon, som vi vet påvirkes av blant annet oppmerksomhet, sanseinntrykk og følelser. Men detaljene om hvordan hjernen egentlig genererer denne tidsopplevelsen er lite kjent. Nå gir en fersk studie fra tidsskriftet Science ny kunnskap om hvordan signalstoffet dopamin er med på å kalibrere vår indre klokke.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse