00:01 - 02. desember 2016

Italia: Lovløse tilstander

Humanitær krise: 160 000 mennesker har ankommet over Middelhavet til Italia så langt i år. Disse mennene ble reddet på havet 22. november. Foto: Dan Kitwood/Getty Images

Da Italias statsminister Matteo Renzi svarte på et åpent brev fra en rekke europeiske aviser i fjor høst, beskrev han flyktningkrisen som noe Italia nærmest hadde vært alene om å forholde seg til. Først da tragedien ble synlig og konkret lenger nord, ble krisen virkelig europeisk. «Med ett er alle, virkelig alle, blitt klar over det som skjer», skrev Renzi i svaret, som også ble trykket her i Morgenbladet. Ett år senere kan det se ut som Italia står i en særstilling igjen. Ruten via Hellas og Balkan er blokkert fra tyrkisk side, men til Italia fortsetter folk å komme: 160 000 mennesker har ankommet over Middelhavet så langt i år, det er allerede flere enn i 2015. Grenseovergangene nordover fra Italia er i praksis stengt.

Fordelingsmekanismene for å frakte asylsøkere nordover i Europa holdes så vidt gående, men treneres av de fleste landene i ordningen. Italia sliter med å holde eurosonens budsjettregler, og vil ha anerkjennelse for at utgifter til flyktninghåndtering krever ekstraordinær solidaritet med landet – uten at synet har fått særlig gjennomslag.

Dermed vendes blikket sørover: Italia har lenge jobbet for å få i stand EU-avtaler med afrikanske land for å holde menneskestrømmen unna landet. Investeringer og overføringer i bytte mot migrasjonskontroll er målet fremover, mens menneskerettighetsorganisasjoner advarer mot lovløse tilstander for dem som blir holdt igjen.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse