00:01 - 02. desember 2016

Hjernevask og magefølelse

De færreste er enige om hva man egentlig stemmer over i folkeavstemningen i Italia til helgen. Og ingen er enige om konsekvensene, bortsett fra at de er uhyre dramatiske.

Kaos: Statsminister Matteo Renzi (til venstre) gamblet da han knyttet et slags kabinettspørsmål til avstemningen. Nå handler den om det aller meste, og populisten Beppe Grillo (på skjermen bak) har bedt folk stemme med magen, heller enn hodet.Foto: Italy Photo Press / Zuma Press / NTB Scanpix

Uoversiktlige folkeavstemninger har ikke vært mangelvare i Europa i år, men den som avholdes i Italia denne helgen, slår de fleste. Etter hvert som debatten har rast, har italienske velgere fått en ugrei mengde varierte ingredienser å tygge på før de putter stemmesedlene ned i urnene:

46 av grunnlovens 138 paragrafer skal endres. Velgerne skal vurdere en reform av det todelte italienske parlamentet, der senatet ikke lenger skal ta stilling til alle lovforslag. De må si hva de mener om maktfordelingen mellom sentrale og regionale myndigheter i Italia. Etter debatten å dømme må velgerne også bestemme seg for om de liker statsminister Matteo Renzi eller ikke. Og hvorvidt de tror på dem som sier Renzi kommer til å gå av hvis han ikke får folket med seg, eller om man skal tro dem som sier han blir sittende uansett. Dessuten må man spørre seg om reformen, samt en valglov som er løst forbundet med reformforslaget, vil føre til mer styringsdyktige regjeringer, eller om den rett og slett vil føre til diktaturets tilbakekomst i Italia.

Ja, kanskje handler dette til syvende og sist om at statsminister Renzi er «en massemorder som tar livet av fremtiden til barna dine», slik en ledende opposisjonspolitiker nylig hevdet.

Annonse