00:00 - 09. desember 2016

Femstjerners bakrus

Statsminister prøvde populisme som medisin mot populismen. Du vil ikke tro hva som skjedde etterpå.

Nederlag: Statsminister Matteo Renzi fikk folket mot seg i søndagens avstemning i Italia. Foto: Franco Origlia / Getty Images

Folkeavstemningen i Italia sist søndag ble en fest for politiske analytikere og utøvere i alle land. Ettersom avstemningen om statsminister Matteo Renzis grunnlovsreform kom til å handle om så mange forskjellige ting, har det vært mulig å få resultatet til å bety hva som helst. For det første kunne den massive motstanden mot Renzis reform – nesten 60 prosent stemte mot – naturligvis bety at folket hadde samlet seg om grunnloven sin, «den vakreste grunnloven i verden», som man har kalt den i debatter over hele landet i høst. Der Renzi snakket om effektivisering og nødvendige endringer for å unngå italiensk stillstand, advarte motstanderne mot en farlig konsentrasjon av makten.

Spørreundersøkelsene viser imidlertid at det handlet enda mer om en utbredt skepsis til den egenrådige og selvsikre statsministeren. «Skepsis» er forresten et svakt ord her: Både blant de innovative post-ideologiske populistene i Femstjernersvebegelsen, i det høyrepopulistiske partiet Lega Nord og ytterst på venstresiden i Matteo Renzis eget parti, er det riktigere å snakke om et intenst og iblant krakilsk Renzi-hat. Femstjernersbevegelsens frontfigur Beppe Grillo trakk dermed frem Renzis fall som det viktigste ved avstemningen i sin blogg på mandag, men han mente også det var «en seier for et selvstendig folk, som ikke lot seg lure av elitens løgner eller propagandaen fra aviser og tv-stasjoner». Med tanke på at nær sagt alle partiledere i landet stemte mot Renzi er «elite»-påstanden snål, men likefullt utbredt.

Annonse